Tratarea viciilor de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism) cu ajutorul chirurgiei refractive

Operaţia de corecţie vizuală cu laser are avantaje nete faţă de tehnicile clasice: durează foarte puţin - în jur de cinci minute, este neinvazivă - nu se taie în materie vie şi nu în ultimul rând, este nedureroasă. În plus, economisiţi timp şi bani pentru că, nu este necesară internarea într-un spital pentru că examinarea, diagnosticarea şi tratamentul se fac într-un singur loc.
LASER-ul excimer este o formă de laser cu ultraviolete utilizat în tratamentul defectelor de refracţie ale globului ocular. LASER-ul excimer acţionează fără să lezeze ţesuturile din jur, prelevând o cantitate precisă din ţesutul cornean, aceasta fiind indicată pe ecranul unui ordinator integrat în aparatul LASER. În timpul intervenţiei pacientul trebuie să urmărească lumina roşie a LASER-ului auzind tot timpul zgomotele impulsurilor LASER.

La ora actuală, tehnicile de reducere a viciilor de refracţie devin tot mai performante.
PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă a fost prima operaţie prin care s-au putut reduce eficient miopia, hipermetropia şi astigmatismul. PRK se bazează pe fotoablatia (folosirea luminii sau a laserului pentru a distruge ţesuturi) ţesutului cornean anterior în zona optică. Practic, se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor.
PRK În timpul procedurii, laserul este aplicat direct pe suprafaţa ochiului. Laserul excimer acţionează fără să lezeze ţesuturile din jur, prelevând o cantitate precisă din ţesutul corneean, aceasta fiind indicată pe ecranul unui computer integrat aparaturii laser. Pregătirea preoperatorie a pacientului constă în anestezie locală cu picături şi îndepărtarea instrumentală a epiteliului corneean. În timpul operaţiei pacientul trebuie să urmărească lumina laserului, auzind tot timpul zgomotele impulsurilor laserului.
În miopie, raza laser reduce curbura corneei, altfel spus efectul corector se bazează pe aplatizarea curburii anterioare a corneei. Aproximativ 10 micrometri din ablatie corecteaza o dioptrie a miopiei.
Hipermetropia se corectează prin ablatia periferică. În hipermetropie se excizează un segment inelar din cornee pentru a-i accentua curbura acesteia.
Pentru corecţia astigmatismelor, profunzimea ablatiilor poate fi asimetrică şi depinde de meridianul pe care dorim să-l aplatizăm. În astigmatism se excizează un segment corespunzător meridianului cu refracţia cea mai mare, scăzându-i astfel puterea refractivă.
După intervenţie, la 1-2 ore apar dureri oculare însoţite de lăcrimare şi senzaţie de corp străin. Ele persistă în timpul nopţii, urmând să se remită treptat în cursul zilei următoare. Durata de vindecare este diferenţiată în funcţie de ochiul fiecărui pacient.

O altă metodă de reducere a viciilor de refracţie o reprezintă LASIK (laserul in situ keratomileusis). Prin LASIK, în esenţă, se prepară întâi un lambou epitelial corneean "flap" cu ajutorul microtomului, care se rabatează. Se excizează cu ajutorul laserului cantitatea de ţesut corneean necesară, iar "flapul" se pune înapoi. Astfel, corneea se păstrează aproape indemnă, ceea ce duce la o vindecare rapidă şi la lipsa tulburărilor de vedere şi a altor efecte secundare.

Avantajele LASIK faţă de PRK: nu există probleme legate de cicatrizare; epiteliul corneean rămâne intact; lipsa durerilor postoperatorii; s-a sesizat o recuperare mai rapidă a vederii postoperator.
    Avantajele chirurgiei laser:
  • vedere clară, confortabilă, fără lentile corectoare;
  • lărgirea posibilităţilor de alegere a carierei: poliţist, pompier, pilot sau sportiv de performanţă;
  • practicarea sporturilor ca ănotul, sporturilor de iarnă sau lupte;
  • ochelarii îngustează mult câmpul vizual;
  • conducere auto fără ochelari sau lentile de contact;
  • înfăţişare mai atrăgătoare fără ochelari;
  • cu noua vedere începe o nouă viaţă.