Lentile de contact

OPTIC LENS dispune atât de lentile de contact de vedere (cu dioptrii), cât şi de lentile de contact cosmetice într-o gamă largă de culori. Lentilele de contact comercializate sunt produsele unor companii de renume precum CIBA Vision, Bausch & Lomb sau Soft Lens Technology.
Vă recomandăm lentilele de contact cosmetice Freshlook. FreshLook oferă o paletă largă de nuanţe şi efecte, pentru a crea propriul impact:


Ce trebuie să avem în vedere atunci când ne hotărâm să purtăm lentile de contact?

Primul pas: consultaţi un specialist
Dacă doriţi să purtaţi lentile de contact trebuie, mai întâi, să consultaţi un medic oftalmolog. Acest lucru trebuie făcut chiar dacă nu purtaţi ochelari şi vreţi doar să vă schimbaţi culoarea ochilor. Lentilele de contact sunt dispozitive medicale individuale şi trebuie adaptate de un specialist. Medicul va efectua un consult preliminar pentru a determina dacă puteţi purta lentile de contact şi va prescrie lentilele de contact adaptate nevoilor dumneavoastră.
Lentilele de contact
O lentilă de contact este un disc hidrofilic care pluteşte pe cornee. Există nenumarate opţiuni. La fel ca şi lentila ochelarilor, lentila de contact este special concepută să focalizeze lumina la nivelul retinei ochiului. Dar, deoarece lentila acoperă corneea, ea corectează întregul câmp vizual (spre deosebire de ochelari, la care se poate privi şi peste şi pe dedesubt). Lentilele de contact plutesc pe filmul lacrimal care scaldă ochiul atunci când clipiţi, deci trebuie să vă păstraţi ochii hidrataţi şi bine umeziţi atunci când purtaţi lentile de contact.
În funcţie de material, lentilele de contact sunt: moi (sunt foarte uşor de adaptat şi sunt confortabile) şi rigide sau gaz permeabile (sunt greu de adaptat, dar sunt mai durabile).
În funcţie de frecvenţa de înlocuire tipurile de lentile sunt: zilnice (înlocuire la sfârşitul zilei de purtare), săptămânale (înlocuire la 2 săptămâni ), lunare( înlocuire la o lună de purtare) şi lentile convenţionale (înlocuire la cel puţin 3 luni).
Cine nu ar trebui să poarte lentile de contact?
Nu ar trebui să purtaţi lentile de contact dacă: aveţi o infecţie a ochiului sau inflamaţie (roşeaţă şi ochi umflaţi); aveţi un ochi bolnav sau senzaţie de uscăciune care ar putea fi accentuată de portul lentilelor de contact; aveţi o afecţiune sistemică, care poate fi afectată de portul lentilelor de contact; aveţi un anumit tip de alergie; sunteţi sub un anumit tratament medicamentos, de exemplu pentru afecţiuni ale ochilor.
Care sunt riscurile portului extins al lentilelor de contact?
Cu toate că există nenumărate avantaje ale purtării lentilelor de contact, în unele cazuri pot apărea probleme şi riscul creşte dacă lentilele sunt purtate timp îndelungat. Va trebui sa consultaţi specialistul, atât referitor la avantaje, cât şi la riscul implicat. Există un risc crescut de apariţie a infecţiilor ochiului, de exemplu ulcer corneean. Ulcerul corneean se poate dezvolta rapid şi poate cauza dureri oculare, roşeaţă, vedere înceţoşată, pe măsură ce avansează. Dacă nu este tratat, ulcerul corneean duce la formarea unei cicatrice, iar în rare cazuri poate duce la pierderea vederii. În plus, studiile au arătat că fumatul creşte riscul apariţiei de ulcer corneean la purtătorii de lentile de contact peste noapte.
Există alte posibile efecte secundare ale portului extins al lentilelor de contact?
Alt efect secundar ce poate apărea este inflamaţia corneei, numită KERATITA DE INFILTRAŢIE. Pe parcursul studiilor efectuate în SUA timp de un an, 5% din cei 1300 de ochi urmăriţi au prezentat acest tip de efect secundar. Alte efecte secundare, mai puţin grave, au fost conjunctivitele, iritaţii ale pleoapei, sau discomfort în timpul purtării lentilelor, inclusiv senzaţie de uscăciune a ochiului, usturime uşoară sau înţepături.
Există situaţii în care nu trebuie purtate lentilele de contact?
Specialistul vă poate spune exact în ce situaţii sau în ce condiţii de mediu este contraindicat să purtaţi lentilele de contact. Câteva exemple: expunerea lentilelor de contact la apă în timp ce înotaţi, sau în medii foarte încălzite, poate creşte riscul infecţiilor oculare cu microorganisme; fumul, poluarea excesivă sau anumiţi vapori trebuiesc evitaţi pentru a nu contamina lentila de contact.