Laser-ul Excimer

LASER-ul EXCIMER este o formă de laser cu ultraviolete utilizat în tratamentul defectelor de refracţie ale globului ocular. LASER-ul excimer acţionează fără să lezeze ţesuturile din jur, prelevând o cantitate precisă din ţesutul cornean, aceasta fiind indicată pe ecranul unui ordinator integrat în aparatul LASER. În timpul intervenţiei pacientul trebuie să urmărească lumina roşie a LASER-ului auzind tot timpul zgomotele impulsurilor LASER.

PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă, se bazează pe fotoablatia (folosirea luminii sau a laserului pentru a distruge ţesuturi) ţesutului cornean anterior în zona optică. Practic, se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor.
PRK
În timpul procedurii, laserul este aplicat direct pe suprafaţa ochiului. Efectul corector se bazează pe aplatizarea curburii anterioare a corneei. Aproximativ 10 micrometri din ablatie corecteaza o dioptrie a miopiei. Hipermetropia se corectează prin ablatia periferică. Pentru corecţia astigmatismelor, profunzimea ablatiilor poate fi asimetrică şi depinde de meridianul pe care dorim să-l aplatizăm. Laserul se aplică numai pe partea anterioara a corneei timp de 30-60 secunde.