Hipermetropia

Chirurgia refractivă este cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact, mai exact corectează defectele de refractie ale ochiului, ce apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode includ hipermetropia.

Corneea şi cristalinul exercită o deviaţie prea slabă a razelor luminoase, formând o imagine clară intr-un punct situat în spatele retinei, nu exact pe retină, unde ar fi trebuit. hipermetropia Din acest motiv, imaginea percepută este difuză, hipermetropia manifestându-se prin obosirea rapidă a ochilor la privirea obiectelor apropiate. Un hipermetrop va vedea difuz obiectele apropiate. Pentru hipermetropie, dioptriile vor avea o valoare pozitivă.
Hipermetropia se corectează prin laser cu destulă precizie până la 5-6 dioptrii. Pentru dioptrii mai mari de +6 există alte metode de scădere a numărului de dioptrii.
Presbiopia reprezintă procesul fiziologic de îmbătrânire a ochiului. Vârsta influenţează hipermetropia, căci în timp, elasticitatea cristalinului scade, astfel că vederea de aproape începe să se înceţoşeze, iar după 40 de ani sunt necesari ochelarii de citit, iar mulţi pacienţi vor avea nevoie în timp şi de ochelari de distanţă