Tratamente oftalmologice

Tratarea viciilor de refracţie (miopie, hipermetropie, astigmatism) cu ajutorul chirurgiei refractive

Viaţa poate fi mai simplă fără ochelari sau lentile. Pentru mulţi oameni portul ochelariilor sau a lentilelor de contact este incomod sau, din cauza specificului muncii, nu le pot purta. De asemenea, ochelarii nu-i ajută pe cei care au diferenţe mari între cei doi ochi, de exemplu o diferenţă de trei dioptrii.

Viciile de refracţie depind de forma corneei, elasticitatea cristalinului şi mărimea globului ocular. Dacă toate trei sunt corespunzătoare, atunci vederea este desăvârşită. Pot surveni însă probleme moştenite sau dobândite care determină o serie de defecte oculare însoţite de probleme de vedere.
Chirurgia refractivă este cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact, mai exact corectează defectele de refracţie ale ochiului, ce apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Photokeratectomia cu laser excimer (PRK) şi laserul in situ keratomileusis (LASIK) reprezintă noi posibilităţi de reducere a miopiei, hipermetropiei şi astigmatismului.
Intervenţiile chirurgicale asupra unui organ atât de sensibil cum este ochiul provoacă frică pacienţilor. În realitate în acest moment modalităţile şi aparatele de investigaţie preoperatorie fac ca acest tip de intervenţii chirurgicale să comporte riscuri foarte scăzute, timp scurt de operaţie şi recuperare post-operatorie rapidă.
[mai mult ...]

Tratamentul keratoconului

Keratoconul este o boală oculară caracterizată prin subţierea şi ectazierea corneei.
Boala începe printr-o modificare a refracţiei (astigmatism neregulat cu refracţie miopică), care la început se poate corecta cu ochelari, iar mai târziu doar cu lentile de contact. Boala este bilaterală în 85% din cazuri.
Populaţia este afectată în proporţie de 1:2000. dacă pacientul nu primeşte tratament corespunzător, procesul progresează în decurs de un deceniu apoi se stabilizează. În cazurile în care continuă, straturile profunde ale corneei se distrug şi corneea se îmbibă cu lichid, cauzând tulburări de vedere şi disconfort local.
KERATOCONUL
Astigmatismul mare şi tulburările locale fac necesar transplantul de cornee în urma căruia vederea revine la normal.
Topografia corneeană decelează keratoconul în stadiile incipiente (infraclinic), în timp ce un simplu examen al refracţiei pune în evidenţă boala doar în stadiile ulterioare.
Subiectiv, keratoconul produce o vedere înceţoşată şi deformată.
În stadiile avansate, examinarea la biomicroscop arată leziuni ale corneei. De regulă, keratoconul debutează la un ochi, dar apare frecvent şi la celălalt, rareori însă după mai mulţi ani.
[mai mult ...]